Web Servisleri ile GDI+ Kullanımı || C#
GDI+, .NET Framework altyapısının grafik işlemlerini yapmak için sunduğu bir kütüphanedir, windows uygulamalarındaki bir çok kontrol bu arayüzdeki metotların ve sınıfların kullanılmasıyla yaplır, zaten "User Control" dediğimiz kullanıcı tanımlı kontrollerde de sıklıkla GDI+ kütüphanesi kullanılmaktadır. Bu yazıda GDI+ ve Web Servislerini birleştirip grafik uygulaması örneği yapacağız. Peki nasıl? Öncelikle bir web servisimiz olacak. Bu web servisi kendisine gönderilen bir takım veriler dahilinde işlemler yapıp bize bilgilerin grafiğine ilişkin resmin verilerini gönderecek. Bu veriler çok çeşitli biçimlerde olabilir. Bizim uygulamamızda resim bilgisi byte dizisi şeklinde olacaktır. Web servisine bağlanan client, aldığı resim verilerini istediği şekilde kullanabilir. Bu yazıdaki uygulamada web servisine bağlanan bir ASP.NET sayfası olacak. ASP.NET web sayfası, web servisinden aldığı resim bilgisini bir dosyaya kaydedip yapısındaki bir "Picture" kontrolünde görüntülenmesini sağlayacak.
Web Servisinin Oluşturulması
Yeni bir web servisi projesi başlatın ve adını GDIPasta olarak verin. Çünkü bu web servisinden beklentimiz kendisine gönderilen bilgilere ait pasta şeklindeki grafiğin resim bilgilerini göndermektir. GDI+ kütüphanesindeki System.Drawing ve System.Drawing.Imaging isim alanlarını using ile kaynak kodun başına ekleyin. Muhtemelen bu işlemi yapmadan önce "Add Reference" menüsünden System.Drawing.dll Assembly'sine referans vermeniz gerekecektir.
Web servisimize yeni bir metot ekleyelim ve adını GrafikPasta olarak verelim. Bu metot parametre olarak integer türden bir dizi alacaktır. Metodun geri dönüş değeri ise byte türden dizi olacaktır. Parametre olan integer türden dizi grafiği çizilecek vwerileri temsil etmektedir. Geri dönüş değeri ise web servisinin oluşturduğu resmin byte dizisi şeklindeki temsilidir.Neden resmin kendisini oluşturup resmin URL'sini göndermiyoruz da resmin kendisini gönderiyoruz? Bu şekilde yapmamızın özel bir nedeni yok, sizin geliştireceğiniz uygulamanın ihtiyacına göre bu durum değişebilir. Burada önemli olan gelen verilere göre resmi nasıl çizeceğimizdir.
DipNot : Eklediğiniz metodu WebMethod niteliği ile bildirmeyi unutmayın.
Pasta şeklindeki grafikler çizmek için Graphics sınıfın FillPie() ve DrawPie() metotları kullanılmaktadır. Bu iki metodunda parametrik yapısı benzerdir. Tek fark FillPie() metodunun ilk parametresi Brush DrawPie() metodunun ki ise Pen türünden olmasıdır. Bu iki metodun diğer parametreleri ise çizilecek pasta diliminin açısı, pasta diliminin hangi açıdan itibaren çizileceği, dilimin çizileceği grafik nesnesi üzerinde nerden itiabaren çizileceği gibi verilerdir. Bu iki metodun parametreik yapısı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi MSDN kütühanesinden öğrenebilirsiniz.
Web metodunu yazmadan önce metodun genel işleyişi hakkında bilgi vermek istiyorum. Metoda parametre olarak gelen her bir sayının toplam sayılar üzerindeki yüzdesi hesaplanır ve bu yüzdelere karşılık düşen açılar hesaplanır. Her bir dilimi çizmeden önce bir önceki dilimin açısı toplam açıya eklenir ve böylece bir sonraki dilimin hangi açıdan itibaren çizileceği belirlenmiş olur.
Çizilen pasta grafiğiniz resim olarak geri döndürmek için Bitmap, Graphics ve MemoryStream(System.IO) sınıfları kullanılacaktır. Teorik olarak yeni bir Bitmap nesnesi oluşturulur. Bu resime ilişkin Graphics nesnesi Graphics.FromImage() metodu ile elde edilir. Graphics nesnesinin metotları(FillPie,DrawPie) kullanılarak Bitmap nesnesi hazırlanır ve ardından Bitmap.Save() metodu ile resim bilgisi MemoryStream nesnesine aktarılır. Son olarak MemoryStrem.ToArray() metodu ile resim bilgisi byte dizisne çevrilir ve geri döndürülür.
Bütün bu bilgiler ışığında web metodu aşağıdaki şekilde yazılmıştır.
[WebMethod]
public byte[] GrafikPasta(int[] Dizi)
{
MemoryStream PastaStream = new MemoryStream();
int Width,Height,Margin;
Height = Width =300;
Margin = 20;
int [] Bilgiler = Dizi;
int YariCap = (Width - Margin)/2;
int Cap = Width - Margin;
int UsttenBaslangic = (Height/2) - YariCap;
int SoldanBaslangic = (Width/2) - YariCap;
int Toplam = 0;
for(int i=0; i< Bilgiler.Length; i++)
Toplam += Bilgiler[i];
SolidBrush[] renkler = {
new SolidBrush(Color.Red),
new SolidBrush(Color.Blue),
new SolidBrush(Color.Yellow),
new SolidBrush(Color.HotPink),
new SolidBrush(Color.Green),
new SolidBrush(Color.Magenta)
};
Bitmap resim = new Bitmap(Width,Height);
Graphics g = Graphics.FromImage(resim);
g.FillRectangle(Brushes.White,0,0,resim.Width,resim.Height);
float pastaAci = 0, toplamAci = 0;
Pen p = new Pen(Color.Red,8);
int fircaNo;
for(int i=0; i< Bilgiler.Length; i++)
{
pastaAci = (Convert.ToSingle(Bilgiler[i]) / Toplam) * 360;
fircaNo =i % renkler.Length;
g.DrawPie(p,SoldanBaslangic,UsttenBaslangic,Cap,Cap,toplamAci,pastaAci);
g.FillPie(renkler[fircaNo],SoldanBaslangic,UsttenBaslangic,Cap,Cap,toplamAci,pastaAci);
toplamAci += pastaAci;
}
resim.Save(PastaStream,ImageFormat.Jpeg);
return PastaStream.ToArray();
}
Dikkat ettiyseniz resim.Save() metodu ile resmin hangi formatta saklanacağı belirtilmiştir. Ben Jpeg formatını seçtim, sizler isterseniz diğer formatları seçebilirsiniz. Tabi istemci uygulamamız bir web sayfası olduğu için web sayfasında görüntüleyebileceğimiz bir resim formatı seçmeniz doğru olacaktır.
Şimdi sıra web servisine bağlanacak olan istemciyi yazmaya geldi. Öncelikle var olan bir projeye yeni bir ASP.NET projesi ekleyin. Ardından bu eklediğiniz projede web servisine referans vermek için "Add Web Reference" menüsünü seçin ve web servisinin URL'sini girin. Web servislerinin kullanımı ile ilgili eksikleriniz varsa daha önce yazmış olduğum web servisleri makalelerini okumanızı tavsiye ederim.
ASP.NET sayfasında yapmamız gerekenler şunlardır : Web servisine gönderilecek bilgilerin elde edilmesi ve web servisinden dönecek byte disinin resime çevrilerek bir resim kontrolü üzerinde gösterilmesi. Web servisine gönderilecek bilgileri elde etmek için sayfa bir TextBox ve Button ekleyin. TextBox'tan girilen sayı değerleri resim bilgisini oluşturacak değerler olsun. Bu sayılar boşluk karakteri ve '-' karakteri ile ayrılacaktır. Web servisinden dönecek resim bilgisini göstermek içinde sayfa bir Image kontrolü ekleyin. Sayfamızın altyapısı bu şekilde hazır olduğuna göre byte dizisinin nasıl resme çevireceğimiz üzerinde konuşalım : Tabii ki yine GDI+ kütüphanesinden faydalanacağız. Bu yüzden System.Drawing ve System.Drawing.Imaging isim alanlarını eklemeyi unutmayın. Kullanacağımız sınıf Bitmap ve System.IO da bulunan MemoryStrem' dir. Öncelikle TextBox'tan sayılar ayıklanır ve int türden bir diziye aktarılır. Bu dizi web metodunun GrafikPasta() isimli metoduna geçirilir. Web metodundan dönen byte dizisi kullanılarak yeni bir MemoryStream nesnesi oluşturuluır. Oluşturulan bu MemoryStream nesnesi ile yeni bir Bitmap nesnesi oluşturulur ve Bitmap.Save() metodu ile resim istenilen formatta diske kaydedilir. Ve ardından diske kaydedilen resim Image kontrolünün ImageUrl özelliğine atanır.
Yukarıda anlatılan bütün işlemler aşağıdaki gibi Button kontrolünün Click metodu içinde yapılacaktır.
private void Button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
byte[] bytes;
System.IO.MemoryStream PastaGrafik;
char[] sep = {' ','-'};
string[] str = TextBox1.Text.Split(sep,100) ;
int[] Dizi = new int[str.Length];
for(int i=0; i< Dizi.Length;i++)
{
Dizi[i] = Convert.ToInt32(str[i]);
}
Service1 ws = new Service1();
bytes = ws.GrafikPasta(Dizi);
PastaGrafik = new System.IO.MemoryStream(bytes);
Bitmap Resim = new Bitmap(PastaGrafik);
string url = @"C:/PastaGrafik.jpeg";
Resim.Save(url,ImageFormat.Jpeg);
Image1.Width = Resim.Width;
Image1.Height = Resim.Height;
Image1.ImageUrl = url;
Image1.Visible = true;
Resim.Dispose();
}
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder