Loading...

28 Nisan 2007 Cumartesi

ilk C# Programımız | C#

C# dili ortaya çıkalı daha hiç birşey yapmayan varsa ya da birşeyler yapıp da ne yaptığından emin olmayan varsa işte bu yazı tam size göre. Bu yazımızda Dünya programımızı yazacağız.Ama programımızı yazarken her şeyi Öğreneceğiz. O halde aşağıdaki programı iyice inceleyin önce, şöyle bir göz atın programa yukarıdan aşağıya,.

//dosya adı : MerhabaDunya.cs

using System;

namespace MerhabaDunya

{
class Sınıf1
{
static void Main(string args[])
{
Console.WriteLine("Merhaba Dünya");
}
}
}

Yukarıdaki ilk programımızı incelediğinize göre açıklamalarımıza geçebiliriz. Eğer önceden C++ ve Java ile ilgilenmiş arkadaşlar varsa yukarıdaki kodlar tanıdık gelebilir. Nitekim, her ne kadar Microsoft firması ilk başlarda bunu kabul etmese de C# dili Java ve C++ dillerinin harmanlanmasından oluşmuş bir dildir. Bugün bunu kabul etmeyen yoktur sanırım.

Yukarıdaki ilk programımızın kodunu ben Notepad ile yazdım. Ama kodu derleyip çalıştırmak için bir C# derleyicisine ihtiyacımız olacak. C# derleyicisi Visual Studio.NET ile kurulabileceği gibi www.microsoft.com web sitesinden .NET Framework yazılımını indirerek de kurulabilir. Eğer Visual Studio ortamında çalışıyorsanız yukarıdaki kodları Visual Studio .NET ' in sunduğu hazır proje şablonlarından rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Visual Studio programını çalıştırdıktan sonra Project->New menüsünden dil olarak Visual C# ve proje şablonu olarak da "Console Application" seçerseniz, main işlevi içindeki kodlar dışındaki yapı otomatikmen oluşturulacaktır.Eğer .NET Framework yapısını kurduysanız Console Ekranından C# derleyicisini çalıştırmalısınız. Komut ekranını yazarak kaynak kodumuzu derleyebilirsiniz.

Şimdi kodlarımızı inceleyelim. İlk satırdaki ifadesi System adlı bir isim alanının kullanılacağını belirtiyor.Peki nedir bu isim alanı(Namespace). İsimalanı kavramı son yıllarda program modüllerinin çok sayıda artmasından dolayı popüler hale gelmiştir. Kolay ve hızlı programlama yapmamızı sağlayan bir takım hazır kütüphaneler her ne kadar işimizi kolaylaştırsa da eğer isimalanları olmasaydı kullanacağımız her kütüphane bizim için işin içinden çıkılmaz bir hale gelebilirdi. Düşünün ki iki ayrı firma iki ayrı sınıf kütüphaneleri oluşturdu ve bu kütüphanelerin içinde aynı isimli birden çok sınıf yapısı var. Eğer biz programcı olarak iki firmanın da kütüphanesini kullanmak istiyorsak her ikisini aynı kod içinde kullanamayız. Çünkü aynı isimli sınıflar derleme aşamasında hata verecektir. Bu durumda yapılması gereken tek şey ya da en etkili yöntem isimalanlarını kullanmaktır. Yani bir sınıfa(class) ulaşabilmek için onun isim alanıyla çağırmak. İsim alanları hiyerarşik yapıda olabilir. Mesela System isim alanının altında başka bir isim alanı onun altında başkaları vs. İşte .NET isimalanı(namespace) hiyerarşisinin en tepesinde bulunan isim alanı System adlı isimalanıdır. En temel işlemlerimiz için bile bu isim alanını kullanmalıyız. Aksi halde programımız çalışmayacaktır. İsimalanlarını kullanmak için isimalanının başına using sözcüğü getirilir.

Soru: System isim alanının içinde Data isimalanında bulunan bir cs adlı sınıfı kullanabilmek için kaynak kodumuza ne eklememiz gerekir.

Cevap : Kaynak kodumuzun en başına aşağıdaki ifadeyi yazmamız gerekir.

using System.Data;

Bildiğiniz gibi C# dili %100 nesne tabanlı bir dildir. Yaptığımız herşey bir sınıf nesnesidir C# dilinde. Nesne olmayan hiçbirşey yoktur. C++ dilindeki main işlevini hatırlarsınız çoğunuz. Programımız c++ dilinde main işlevinden başlar ama main işlevi hiç bir zaman bir sınıf içinde olmamıştır.C# dilinde herşey sınıflarla temsil edildiği için main işlevi de bizim belirlediğimiz bir sınıfın işlevi olmak zorundadır. Yukarıdaki programımızda ifadesi ile programımızda bir sınıf nesnesi oluşturuyoruz. Sınıf1 sınıfının bir işlevi olan main'in elbette eskiden de olduğu gibi özel bir anlamı vardır. Biliyorsunuz ki derleyiciler programın nerden çalışacağını bilmek isterler, aksi halde derleme işleminden sonra "programınız için başlama noktası bulunamadı" hatası alırız. Bu yüzden main işlevi bizim için eskiden de olduğu gibi programımızın başlangıç noktasıdır. Yani biz programda yapmak istediklerimizi main işlevi içinde gerçekleştireceğiz. Sınıf tanımlamalarımızı ise istediğimiz noktada yapabiliriz. Daha öncede dediğimiz gibi isimalanları birçok sınıfın veya tek bir sınıfın oluşturduğu kümedir. Bizim ana programımız da bir sınıf olduğuna göre Class1 sınıfını istediğimiz isimli bir isimalanına sokabiliriz. Yukarıda
yazarak isimalanını başlatıyoruz.

Şimdi main işlevinin içine bakalım, System isimalanında bulunan Console sınıfının bir metodu olan WriteLine() ile ekrana bir string ifadesi yazdırıyoruz. Biz burda iki tırnak ifadesi içinde yazımızı belirtmemize rağmen fonksiyonun kullanmı bununla sınırlı değildir. C# dilindeki fonksiyon aşırı yükleme (function overloading)kullanılarak fonksiyonu birçok parametrik yapıda kullanabilmemiz sağlanmıştır. Fonksiyon aşırı yükleme konusuna bundan sonraki yazılarımızda değineceğimizi belirtelim. WriteLine() işlevinin adından da anlaşılacağı gibi ekrana basmak istediğimiz yazıdan sonra satır atlama işlemi yapar.Bunu test etmek için bir tane "Merhaba Dünya" da siz yazdırın. Göreceksiniz ki siz belirtmemenize rağmen alt alta iki tane "Merhaba Dünya" yazısı çıkacak.

Eğer bu programı yazıp derlediyeseniz ne mutlu size ki C# dünyasına güzel bir adım attınız.

Değişkenlere Değer Atamak | VB

Dim X(5) As String
Dim Y(4) As Integer


Burda iki farklı değişken tanımladık,x string olarak tanımlandı yani yazılar saklanacak. y ise integer yani tam sayı değerleri olarak tanımlandı.
Şuan 6 farklı X değeri Atayabiliriz(Sıfır Dahil).Ör:
X(1) = "Yalan Dünya :P"
X(2) = "Merhaba Dünya"


ve y değişjkenimizde 5 farklı değer tanımlayabiliriz.tanımlamak ve tanımlamamak size kalmıştır elbette.
Y(0) = 1

Dim Z(2) As Double 'Z değişkeni 2 indisli şekilde tanımlandı.Double'ın ne olduğuna gelince yukarda bahsettiğimiz tam sayılar bize yetersiz gelir ve küsüratlı sayılara ihtiyaç duyarız.bunun içindirki double kullanırız.

Dim T(1) As Boolean 'T değişkeni 1 indisli tanımlıdır.Bool olarak kısaltabilceğimiz tanımlama şekli true yada false olduğunu gösterir.yani doğru yada yanlış bilgiler için kullanılır.

Ör:
Dim T As Boolean
T = True
If T = True Then
MsgBox "T Doğrudur"
Else
MsgBox "T Yanlıştır"
End If


Yukarda Gördüğümüz Örnekte T değişkenini bool olarak tanımladık ve ardından değişkenin değerinin true(doğru) yaptık.bir önceki derste öğrendiğimiz karar yapısı olan if yapısını kullandık.t nin doğrumu yanlışmı olduğu kontrol edildikten sonra duruma göre mesaj kutusu yollanmıştır.

Döngüler ve Yapıları | VB

Döngüleri ve Karar Yapılarını Bu Dökümanda Öğreniceksiniz Karşılaştırma İşaretleri ve Matematiksel İşaretler :

= Eşittir
<> Eşit Değil
> Büyük
<>= Büyük veya Eşit
<= Küçük veya Eşit Yukarıdaki İşaretler Karşılaştırmada Kullanılır. + Toplama - Çıkarma / Bölme * Çarpma ^ Üst Alma Yukarıdaki İşlemlerlede Matematiksel İşlemler Yapılır.Çoklu İşlemler Yapılırken Gerçek Matematik İşlemleri Sırasıyla Yapılır If-Then-Else-End If
Bir Şart Verilir ve Şart Doğru Olduğu Durumda Devreye Girecek İşlemler İçin Kullanılır.

Kullanımı:
If Şart Then
Şart Sağlandığında İşlenicek Komutlar
Else
Şart Sağlanmazsa İşlenicek Komutlar
End If

Örnek :
Dim i = 1
If i = 1 Then
MsgBox "Sayı Doğru"
Else
MsgBox "Sayı Yanlış"
End If

Yukarıdaki Kod İle Bir Değişken Tanımlıyoruz ve Bu değişkeni 1 olarak atıyoruz.Daha Sonra Sorgusu Geliyor ve i nin 1'e eşit Olup Olmadığına Bakılıyor.Eğer Eşit İse Sayı Dıoğru Mesajı Alırsınız Değilse Sayı Yanlış Mesajı Alırsınız.
If-Then-Else Karar Yapısı İle İlgili Örnek
Dim a As String
a = InputBox ("Yaşınız Kaç ?")
if a>= 10 then
MsgBox "Koca Adam Olmuşsun"
Else
MsgBox "Pek Küçükmüşsün Bea"
End If

Yukarıdaki Kod İle Size Bir Soru Soruluyor.Eğer Yaşınız 10 Veya Büyükse Karşınıza Koca Adam Olmuşsun Eğer Küçükse Pek Küçükmüşsün Bea Yazısı Çıkıyor.InputBox Kullanıcıdan Veri Almak İçin Kullanılır.

Select Case Karar Yapısı:
Bu Karar Yapısıda If Yapısına Benzer.Fakat Tek Fark Bu Yapının Çoklu İşlemleri Kontrol Edebilmesidir.

Select Case Degisken
Case Konu1
Değişken Konu1 İse Burdaki Kodlar
Case Konu2
Değişken Konu2 İse Burdaki Kodlar
Case Konu3
Değişken Konu3 İse Burdaki Kodlar
End Select

Bu Sistem Yukarıdaki Tarzda Kodla Tanımlanır

For-Next Döngüsü :

Bir Komut Birden Çok Kullanılıcaksa Bu Kod Sayesinde Yapılır

For Değişken=Başlangıç değeri to Bitiş Değeri
İşlenicek Komutlar
Next

Örnek:
For i=1 to 200
MsgBox "Merhaba"
Next i

Yukarıdaki Kod İle 200 Defa Merhaba Yazısı MessageBox Olarak Gönderiliyor. Eğer İşlenicek Kodun Belirli Bir Sayıda Atlamasını İstiyorsan For i=1 to 200 Step 5 Yazarsak 5er 5er Atlayarak Gider.

Değişkenler | VB

Arkadaşlar Bu Makalede Değişkenlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorulara Yer Veriyorum

- Değişken ne işe yarar?

Değişkenler adındanda anlaşıldığı gibi değişken değerlerin v.b. de belirtilmesinde kullanılr.

- Değişken nası kullanılır?

Değişkenlerin birçok çeşidi vardır. Değişken çeşidi değişkenin yerini alacağı değere göre değişir.

- Değişken adı nasıl olabilir?

Değişken adında rakam(Sadece başında olamaz) , özel karakter , boşluk olamaz. Genellikle kısa adlar yada harf kullanılır. Ör : "i" "say1" "liste_num" gibi...

-Değişkenler nasıl tanımlanır?

Değişkenler geçeceği yerde tanımlanırsa sadece o olayın değişkeni olur ancak değişken genel bölümde tanımlanmışsa tüm kodlarda bu değişken kullanılabilir.Değişken şu şekilde tanımlanır:

Dim a

Bu örnekte değişkenimiz "a" dir. Değişkenin türünü belitmek içinse sona değişken adı yazılır.

 
eXTReMe Tracker
Sayfa Bloggoayrılık yazılarıoyunlarkurye web tasarımı broşürlük dizi izle dizi izleKombi Tesisat Radyo DinleChat paysafe paysafe kartSohbet arkadaş travestitravesti travesti travesti